Vereniging van Oud-Employés der "Koninklijke/Shell"

Regio Den Haag

regio den haag 60jaar

 Regio den Haag 60 jaar jubileum receptie.

logo vitaal dhDe 20 meest recent gepubliceerde artikelen in de categorie Den Haag-VITAAL staan op deze pagina. De regelmatig georganiseerde uitstapjes of lezingen staan ook vermeld in de Agenda.

Klik hier voor de informatie in de Agenda.

Voor een algemene beschrijving van een activiteit klik in het menu rechts.  

Rust, ruimte en wijds uitzicht en dat op steenworp afstand van de Randstad. Stap op de pont naar het eiland Tiengemeten en ervaar de weldaad!

Dagtochtwandeling eiland Tiengemeten

Datum: 17 oktober 2018

Programma:

  • 09.45    Verzamelen bij de pont in Zuid-Beijerland, Nieuwendijk 1B. Wees op tijd, de pont vaart om 10.00 uur weg en wacht niet.
  • 10:15    Koffie met iets lekkers bij restaurant Hélènehoeve.
  • 10:45    Start wandeling onder begeleiding van een gids.
  • 12:00    lunch bij de Herberg Tiengemeten.
  • 13:15    vervolg wandeling onder begeleiding.
  • 14:30    bezoek Landbouw en Rien Poortvliet museum op het eiland.
  • 15:30    Drankje ter afsluiting op het eiland.
  • 16.10    Pont naar Zuid-Beijerland.

Alle (voormalige) boerderijen op Tiengemeten hebben een vrouwennaam. Zo ook de Hélènehoeve vlakbij de haven. De boerderijen zijn vernoemd naar vrouwelijke nakomelingen van het geslacht Van Brienen. De familie Van Brienen (bekend van die grote brug in Rotterdam) was eigenaar van Tiengemeten van 1804 tot 1967.

De geschiedenis van Hélène van boerenwoning naar stijlvol gerestaureerd restaurant.

De woning van de Hèlènehoeve hoeve dateert uit de bouwtijd van de boerderij (kort na 1840). Ze is gebouwd uit gele ijsselsteentjes. Het woonhuis van de nabijgelegen schuur (nu Landbouwmuseum) heeft een symmetrische indeling met een middengang. De kapconstructie is nog compleet en bestaat uit een drietal dekbalkjukken met middenstijl, met daarop schaarspanten. Tegenover het restaurant is de voormalige wagenloods van de boerderij herbouwd. Deze schuur is nu de entree van een Natuurspeeltuin.

Het woonhuis werd tot 18 december 1997 bewoond door de familie Gert Pons, indertijd één van de zes boerenfamilies op het eiland. Toen Tiengemeten natuureiland werd kreeg de familie Pons een boerenbedrijf in de Wieringermeer. De woning heeft sinds 1997 leeg gestaan. Natuurmonumenten heeft in 2008 de grote schuur gerestaureerd en in 2012 en 2013 is het woonhuis teruggebracht naar de originele bouwstijl. Op 26 april 2013 werd het restaurant in de gerestaureerde boerenwoning officieel

- Landbouwmuseum
Brengt d.m.v. een prachtige collectie de landbouwmechanisatie van1920 tot 1955 in beeld. De landbouw werd wereldwijd, mede door de gevolgen van de eerste wereldoorlog, steeds meer gemechaniseerd. Te vergelijken met het intrede van de computer in de jaren 70.
Momenteel een prachtige Meccano tentoonstelling. Nostalgie! Toen Frank Hornby in 1901 het product MECCANO heeft bedacht, zal hij niet hebben kunnen voorzien dat vele jaren laten nog miljoenen mensen op de wereld graag spelen met dit fantastische speelgoed. En hij had het bij het rechte einde. Meer dan 100 jaar later is het nog steeds een actueel bouwsysteem om mee te spelen.

- Rien Poortvliet museum
Kijken naar een schilderij van Rien Poortvliet is hetzelfde als luisteren naar klassieke muziek. Je ziet en hoort het beste van wat de schilder of componist in huis heeft. Altijd valt er wel iets te ontdekken of te genieten, iets om je over te verbazen of te verwonderen

Kosten: Voeks-leden € 35,00, introducees € 40,00  (Max: 20 personen)

aanmelden knop

Aanmelding is nog geen bevestiging.. Er is intussen een wachtlijst.

Foto's: Natuurmonumentensite Tiengemeten.

Herberg TiengemetenPont naar TiengemetenSchotse Hooglander op Tiengemeten