Vereniging van Oud-Employés der "Koninklijke/Shell"

Regio Den Haag

banner regio denhaag 1 rounded

logo vitaal dhDe 20 meest recent gepubliceerde artikelen in de categorie Den Haag-VITAAL staan op deze pagina. De regelmatig georganiseerde uitstapjes of lezingen staan ook vermeld in de Agenda.

Klik hier voor de informatie in de Agenda.

Voor een algemene beschrijving van een activiteit klik in het menu rechts.  

Wandeling in Ockenburgh en Madestein.

23 oktober 2019

Programma:

12.00 uur             lunch op eigen kosten bij Pluk! Den Haag, Loosduinse Hoofdstraat 1184a, Den Haag.

13.00 uur             start wandeling bij Pluk!

14.30 uur             drankje bij Pluk! Aangeboden door Voeks

Corneel Honhoff neemt ons mee naar park Ockenburgh en het naastgelegen Madestein. De wandeling zal 1 tot 1 ½ uur duren, voornamelijk vlak.

Landgoed Ockenburgh. Eeuwenoude allure op de rand van Den Haag? Op Landgoed Ockenburgh voel je de geschiedenis van vele eeuwen. Een heerlijk “buiten” om rond te struinen. Landgoed Ockenburgh maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Hollandse Duinen.

Madestein is een recreatiegebied in het zuidwesten van Den Haag op het grondgebied van de vroegere Oostmadepolder en Zwarte-polder, tegenover Loosduinen. In 1969 is begonnen met het aanleggen ervan. Madestein grenst aan de Monsterseweg, de Lozerlaan, de Orberlaan (gemeentegrens) en voor een deel aan het water van de Booma en de Nieuwe Vaart aan de Boomaweg. Het ligt in de wijk Kraayenstein en grenst aan de wijk Kijkduin en Ockenburgh, de wijk Bouwlust en Vrederust en Monster. Samen met recreatiegebied Ockenburgh en recreatiegebied De Uithof vormt het een grote groenstrook in Den Haag-Zuidwest.

Madestein heeft landschappelijke en archeologische waarde. Er zijn vondsten gedaan uit het Neolithicum, de Bronstijd en de IJzertijd. Op het terrein zijn funderingen gevonden van een boerderij uit de 15e eeuw en een Steenhuis of stenen kamer uit de 13e eeuw. Dit stenen bouwwerk werd voor het eerst vermeld in 1281 en was eigendom van de familie De Camp, nazaten van de ambachtsheren van Monster. Na afbraak in 1973 van de bouwvallige boerderij aan de Monsterseweg zijn de funderingen van de stenen kamer opgemetseld en voor het publiek blijvend zichtbaar gemaakt

aanmelden knop