Vereniging van Oud-Employés der "Koninklijke/Shell"

Regio Den Haag

banner regio denhaag 1 rounded

logo vitaal dhDe 20 meest recent gepubliceerde artikelen in de categorie Den Haag-VITAAL staan op deze pagina. De regelmatig georganiseerde uitstapjes of lezingen staan ook vermeld in de Agenda.

Klik hier voor de informatie in de Agenda.

Voor een algemene beschrijving van een activiteit klik in het menu rechts.  

Omdat prof. A. van Wijk een presentatie in Brussel moet geven, gaat onze bijeenkomst helaas niet door. We gaan op zoek naar een nieuwe datum. De waterstof-lezing houden we tegoed.

 

Waterstof naast elektriciteit wordt de energiedrager in een duurzaam energiesysteem.

A.M.J. van WijkAd van Wijk is duurzame energieondernemer en deeltijd Professor 'Future Energy Systems' aan de TU Delft. Hij is eveneens verbonden aan KWR Water research institute, waar hij het onderzoeksprogramma Energie en Water vormgeeft. En hij is lid van de Noordelijke Innovation Board om de energietransitie te realiseren.

In 1984, was van Wijk mede-oprichter van het bedrijf Ecofys, later een onderdeel van Econcern. Van Wijk was de CEO van Econcern een bedrijf dat vele nieuwe duurzame energieproducten, diensten en projecten ontwikkelde. Voorbeelden zijn het 120 MW offshore windpark Prinses Amalia in de Noordzee, diverse multi-MW zonne-energieparken in Spanje en een bio-methanol fabriek in Nederland, de grootste tweede generatie biomassa plant in de wereld.

Van Wijk ontving vele belangrijke prijzen voor excellent ondernemerschap. Ondermeer werd hij verkozen tot de Nederlandse ondernemer van het jaar in 2007 en topman van het jaar in 2008.

Op de TU Delft focust het onderzoek van van Wijk zich op de energiesystemen van de toekomst. Naast onderzoek op het gebied van waterstof en brandstofcel auto’s realiseert hij deze systemen in “the Green Village” www.thegreenvillage.org.

Aanbevolen literatuur:

Het boek Solar Power to the People, in NL en Engels kan gratis worden gedownload (http://profadvanwijk.com). Geeft een goede introductie.

Daarnaast is de TV-uitzending van Tegenlicht van februari 2019 over waterstof een goede inleiding.