Regio Den Haag

logo dsm150 JAAR GIST   zaterdag, 7 december 2019
Historische exposite ter gelegenheid van het 150 jarige jubileum van “De Gist”, de fabriek die door Jacques en Agneta van Marken in Delft is opgericht.

Programma:

  • 10.30: Ontvangst koffie/thee met ……….
  • 11:00:Rondleiding monumentaal pand o.l.v. Jan van der Mast, conservator.
  • 12:00: MICROPIA  tour 
  • 12:30: Einde

Kosten: 
€ 7,50 p.p. over te maken naar bankrekening NL74 INGB 0003 4916 58 t.n.v. Voeks te Den Haag met vermelding 150 jaar Gist! 

Locatie: Wateringseweg 1, 2611 XT Delft

Bereikbaar: Tram 1 richting Delft uitstappen halte Nieuwe Plantage

Gratis vervoer met de Delft City Shuttle.

De hippe en duurzame elektrische Delft City Shuttle brengt u gratis vanaf  “het blauwe hart” op de Oude Langendijk naar de DSM Experience en weer terug!

Aanmelden voor 2 december 2019.  Er is tevens een maximum aantal personen dat mee kan van 40.

aanmelden knop


DSM is een wereldleider in industriële biotechnologie die voortbouwt op een solide 150 jaar fermentatie en biotechnologie. 

De “150 jaar Gist” tentoonstelling vertelt de geschiedenis van DSM over de zeer markante oprichter Jacques van Marken en zijn vrouw Agneta, maatschappelijk betrokken grondleggers van de Nederlandse industrie, tot aan de oprichting van de Biotech Campus Delft.

Uitgangspunt van de exposite is de bijzondere architectuur van het uit 1907 stammend
Kantoor-gebouw centraal te stellen. Er is een route gecreëerd, die leidt langs de thema’s Aartvaders, Fabrieksbode, Agnetapark, Bedrijfsgeschiedenis, Reclame, de Mens in het Bedrijf en Sociaal Ondernemen Toen en Nu.

In 1869 realiseert van Marken buiten de vestingwal van Delft de Nederlandse Gist & Spiritusfabriek. Naar nieuwe, wetenschappelijke inzichten wordt bakkersgist gemaakt. Hij wil de “largest yeast factory in de world” worden, maar óók het levensgeluk van zijn arbeiders vergroten. Van Marken creëert voorzieningen voor het personeel die pas zeventig jaar  later gemeengoed zullen worden:
pensioenen, ziektekostenverzekering, ondernemingsraad etc. “De Gist”, zoals de fabriek wordt genoemd, wordt in binnen- en buitenland geroemd als “modelfabriek”.

Tijdens de 2de Wereldoorlog wordt in het geheim onderzoek gedaan naar een middel tegen infectieziektes: penicilline. De fabriek groeit uit tot ’s werelds grootste producent van penicilline.
Na de fusie met Brocades (1967) wordt onder de nieuwe naam Gist Brocades NV gezocht in de ontwikkeling van micro-organismen als enzymen. Deze worden toegevoegd in wasmiddelen, textiel, vervoer en voeding.

In 1998 wordt “de Gist” door DSM overgenomen en begint een nieuwe fase. 


gist brocades
foto: Hennie van Roode.

Klein leven, grote impact.
De ARTIS -MICROPIA  “Klein leven, grote impact” laat je kennis maken met de intrigerende wereld van microbiologie en biotechnologie. Welke rol hebben micro-organismen sinds hun ontstaan zo’n 3,5 miljard jaar geleden gespeeld? Hoe worden microben in de biotechnologie gebruikt, om mensen en de wereld gezonder te maken? Het is de eerste keer dat MICROPIA buiten ARTIS in Amsterdam te beleven is.