Vereniging van Oud-Employés der "Koninklijke/Shell"

Regio Den Haag

banner regio denhaag 1 rounded

logo vitaal dhDe 20 meest recent gepubliceerde artikelen in de categorie Den Haag-VITAAL staan op deze pagina. De regelmatig georganiseerde uitstapjes of lezingen staan ook vermeld in de Agenda.

Klik hier voor de informatie in de Agenda.

Voor een algemene beschrijving van een activiteit klik in het menu rechts.  

Datum 29 januari 2020, Aanvang 13:00
Locatie paviljoen Te Werve, Huis de Wervelaan 110 Rijswijk.

Opslag van energie – een van de belangrijkste werkpaarden voor het behalen van de doelstellingen van het klimaatakkoord.

Lezing door Hans Haardt.

Onder invloed van klimaatdoelstellingen is het energiesysteem snel aan het kantelen.

In 2030 moet driekwart van de elektriciteit duurzaam zijn wat betekent dat er 7 x zoveel elektriciteit opgewekt moet worden uit wind en zon als op dit moment.

Het elektriciteitssysteem zal hierdoor complexer en minder voorspelbaar worden en verandert bijvoorbeeld van een centraal model naar een systeem met talloze decentrale bronnen. Willen we een robuust, flexibel energiesysteem veiligstellen, dan kunnen we onder meer niet zonder opslag. Door energie op te slaan kunnen op momenten van hoge productie buffers worden aangelegd, die op verschillende tijdsschalen (van secondes tot dagen, weken of seizoenen) kunnen worden aangesproken.       

Bij deze lezing wordt de potentie van de verschillende opslag-technologieën als leverancier van flexibiliteit besproken op weg naar 2030, zoals groot- en kleinschalige batterijen, “slim” netbeheer, speciale laadconcepten voor elektrische auto’s en waterstoftoepassingen.

Hans Haardt.

Aanmelden:

Er bestaat de mogelijkheid een broodjeslunch te bestellen voorafgaande aan de lezing. Kosten € 10,00. Broodje kroket plus 2 belegde broodjes met vleeswaren of kaas. Plus een sapje of glaasje melk.

Na afloop napraten bij een glaasje (eigen kosten). Voeks serveert een hartig hapje erbij.

aanmelden knop