Vereniging van Oud-Employés der "Koninklijke/Shell"

Regio Haarlem / Alkmaar

Deze eerste dagtocht met Hellingman & Zn. bracht ons naar het land van Strijen.

GroepsfotoStrijen270819

Na een voorspoedige reis waarbij de files voor weinig tot geen oponthoud zorgden, werd bij aankomst in Strijen eerst genoten van de koffie met gebak. Nadat de inwendige mens was versterkt, werd een bezoek gebracht aan de oude smederij. Daar werd een demonstratie gegeven van het oude smidswerk. Op verzoek van een van de deelnemers werd een stang gesmeed die binnendringen via een bovenlicht onmogelijk moet maken. Terwijl de een met verbazing, en misschien met weemoed stond te kijken naar het smeden namen anderen er hun gemak van. 

P1050087   smederij

Na de smederij werd een bezoek gebracht aan de kerk. buiten werd al door de de gids een uitleg gegeven over de kerk en de historie van de kerk. Een historie die binnen in de kerk verder werd toegelicht aan de hand van alle bijzondere voorwerpen die in de kerk zijn te vinden. De laatgotische kerk met vijfzijdig gesloten koor en houten tongewelven is zeker een bezoek waard met zijn groot aantal historische grafzerken, grafkelder, 16 glas-in-loodramen en orgel uit 1839. Herenbank met gemeentewapen Strijen (1689), doophek (1686), 6 koperen kaarsenkronen uit 17e eeuw, kanselbijbel (1875), Avondmaalservies (1657 en 1852) en 17de -eeuwse Psalmborden.

 

strijen kerk

Na de lunch werd onder leiding van een gids een rondrit gemaakt door de Hoekse Waard. Een deel van de zgn. Watersnoodramp route werd gereden. Aan de hand van oude foto's gaf de gids een beeld van de verwoestingen die de ramp in 1953 heeft aangericht, verwoestingen die tot op de dag van vandaag zijn te zien. Na deze rondrit werd de terugreis aanvaard die werd ondebroken voor een diner in Sassenheim. Met tevredenheid wordt teruggekeken op deze dagtocht.

Op vrijdag 18 oktober 2019 zal dhr. Malcolm McEwan de lezing verzorgen over het onderstaande onderwerp.

Lawrence of Arabia: opstand in Arabië en de gevolgen.

In 1909 trok T. E. Lawrence als student door Syrië om de kastelen van de Kruisvaarders te bestuderen voor een Oxford Universiteit proefschrift.

Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd hij als intelligence officier naar Egypte gestuurd. Het Ottomaanse Rijk had de kant van Duitsland gekozen. Lawrence wist Arabische stammen zodanig te inspireren dat een leger onder zijn leiding de belangrijke havenstad Akaba veroverde vanuit de woestijn.

Na de oorlog streefde hij voor een onafhankelijke Arabische staat in het bevrijd gebieden, echter Engeland en Frankrijk hadden reeds een plan om het midden oosten onder elkaar te verdelen, en in de “Balfour Declaratie” steunde Engeland het stichten van een “National Home” voor de Joden in Palestina.

Een gedesillusioneerde Lawrence trok zich terug uit de politiek en onder een andere naam is hij bij de Luchtmacht gaan dienen. In 1935 kwam hij op 46-jarige leeftijd, kort na zijn pensionering, om het leven ten gevolge van een motorongeluk

De politieke gevolgen van de Britse en Franse verdeling van het Midden-Oosten werken nu nog door.

Alles wordt in beeld gebracht met de hulp van eigentijdse newsreels en fragmenten van de speelfilm: Lawrence of Arabia.

De ontvangst in de Johanna’s Hof is om 15:30 uur met koffie of thee, om 16:00 uur de lezing tot ongeveer 18:00 uur gevolgd door een drankje, aangeboden door het bestuur, en aansluitend het buffet.

Zoals gebruikelijk wordt de lezing afgesloten met een buffet waarvan het thema aansluit bij de lezing.

Dit jaar dus een buffet van typische Arabische gerechten. Op het menu staat o.a. Flatbreads met knoflooklabne en humus, Geroosterde auberginesalade et tahini, granaatappel en manouche met za'atar, Couscoussalade, Shakshuka, Kikkererwtenstoof, Pilaf met rundvlees en perzik en tenslotte Baklava.

Kosten:

  • De kosten van de lezing en buffet bedragen € 28 p.p. Voor leden (en hun partner) en
  • € 32 voor introducés.

Betaling op rekening van de penningmeester (NL63 ABNA 0561501386 t.n.v. Voeks Haarlem-Alkmaar te Heemskerk), vóór 10 oktober 2019.

Aanmelding:

Bij voorkeur via het aanmeldformulier op de website.  Per e-mail of telefonisch bij de secretaris of activiteitencommissaris is ook mogelijk.

Adres Johanna’s Hof:

Het adres van de Johanna’s Hof is Johannisweg 3, 1901 NX Bakkum; wanneer u gebruik maakt van een navigatiesysteem vult u als adres in: Zeeweg, Castricum.

Met genoegen wordt teruggekeken op de eerste dagtocht van dit jaar.  Met een heerlijk zonnetje beloofde het een mooie dag te worden. De boottocht ging deze keer niet door de grachten maar over het IJ. De gids vertelde honderd uit over de plannen die al zijn gerealiseerd en wat nog in de toekomst zal worden gebouwd. Vol passie gaf ze uitleg over de architectuur van de vele gebouwen. Na de boottocht werd de lunch gebruikt die door de goede weersomstandigheden op het terras werd geserveerd.

P1040886  P1040849

P1040854

Na de lunch was er de rondleiding in en rond het EYE-museum. In een boeiende rondleiding werd alles verteld over de constructie en de bouw van dit bijzondere gebouw. Ook deze gidsen vertelden vol passie hun verhaal. Na de rondleiding was er nog gelegenheid om de vaste collectie van het museum te bekijken en was er ook nog tijd om heerlijk op het terras nog even te genieten  van de zon en de bedrijvigheid op het IJ.

P1040907                P1040901