Vereniging van Oud-Employés der "Koninklijke/Shell"

Regio Haarlem / Alkmaar

Voor woensdag 15 mei staat de eerste dagtocht 2019 gepland. De bedoeling is dat met eigen vervoer naar Amsterdam wordt gereisd. We beginnen met een vaartocht op het IJ waarbij we een toelichting krijgen op de recente ontwikkelingen op de noord- en zuidoever, het Oostelijke Havengebied, de Houthaven, Overhoeks, Buiksloter- en Nieuwendammerham en het NDSM-terrein.

De boot vertrekt om 10.30 uur en de opstapplaats van Rederij Plas is op het Damrak 28A, steiger 1 t/m 3.

De IJ-oevers zijn de afgelopen decennia veranderd van gebieden met een voornamelijk industriële bestemming naar een mix van wonen, werken, horeca en cultuur. In de jaren ’80 en ’90 werd het Oostelijk Havengebied getransformeerd van havengebied naar een zeer populaire woonwijk met bijna 8.000 woningen. Aan de Noordelijke IJ-oever was Shell gevestigd, waren diverse scheepswerven te vinden en industrieën als Stork en Draka. Inmiddels verandert de Noordoever in een zeer populaire woonplek, zijn er creatieve en culturele plekken als EYE Filmmuseum, de Tolhuistuin, de NDSM-loods  en de Ceuvel naast werkplekken, hotels en horeca te vinden.

Na een vaartocht van ongeveer 1½ uur gaan we bij de steiger van het EYE filmmuseum van boord. We wandelen een paar honderd meter naar café restaurant ‘De Pont’ waar de lunch klaar staat. Na de lunch gaan we naar het EYE filmmuseum.

Foto EYE EYE fotograaf Iwan Baan EYE Filmmuseum 1

foto gemaakt door fotograaf Iwan Baan (EYE filmuseum) en welwillend beschikbaar gesteld door    'De Gebouwengids/ 

EYE Filmmuseum Nederland, geopend op 5 april 2012, is ontworpen door het Weense bureau Delugan Meissl Associated Architects, DMAA. Het spectaculaire gebouw heeft vier bioscoopzalen, een grote tentoonstellingsruimte, het Panorama, een workshopruimte, een restaurant, winkel en kantoren. Daar krijgen we een rondleiding door het gebouw, met een uitleg over o.a. de architectuur en de geschiedenis. 

De Gebouwengids is sinds de opening vaste partner van EYE en geeft de rondleidingen door het gebouw, met een uitleg over onder andere de architectuur en de geschiedenis van het museum en met een bezoek aan de permanente opstelling in het Panorama. Na de rondleiding is er nog de mogelijkheid om de tijdelijke tentoonstelling te bezoeken. Voor houders van een Museumjaarkaart is dit gratis.

Wanneer u met de auto komt, is parkeren in Amsterdam Noord op de P+R Amsterdam Noord een goede mogelijkheid. Daarvandaan reist u met de nieuwe Noord/Zuidlijn (metro 52) naar Amsterdam Centraal. De P+R is bereikbaar via de A10, afrit S116.   

Kosten:

  • De kosten bedragen € 36,50 p.p. voor leden (en hun partner) en
  • € 44,- voor introducés.

Dit bedrag moet voor 8 mei 2019 worden overgemaakt op de rekening van de penningmeester (bankrekening NL63 ABNA 0561 5013 86 t.n.v. Voeks Haarlem-Alkmaar te Heemstede)

Aanmelding:

U wordt verzocht zich  aan te melden door gebruik te maken van het aanmeldingsformulier op de website, maar een telefoontje naar de secretaris of activiteiten commissaris mag ook. Wilt u bij uw opgave vermelden of u eventuele speciale wensen m.b.t. de lunch heeft. U kunt zich aanmelden tot 8 mei.

Op de dag van de trip, zijn we bereikbaar op tel. 06-28154190.