Vereniging van Oud-Employés der "Koninklijke/Shell"

Regio Haarlem / Alkmaar

Op vrijdag 18 oktober 2019 zal dhr. Malcolm McEwan de lezing verzorgen over het onderstaande onderwerp.

Lawrence of Arabia: opstand in Arabië en de gevolgen.

In 1909 trok T. E. Lawrence als student door Syrië om de kastelen van de Kruisvaarders te bestuderen voor een Oxford Universiteit proefschrift.

Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd hij als intelligence officier naar Egypte gestuurd. Het Ottomaanse Rijk had de kant van Duitsland gekozen. Lawrence wist Arabische stammen zodanig te inspireren dat een leger onder zijn leiding de belangrijke havenstad Akaba veroverde vanuit de woestijn.

Na de oorlog streefde hij voor een onafhankelijke Arabische staat in het bevrijd gebieden, echter Engeland en Frankrijk hadden reeds een plan om het midden oosten onder elkaar te verdelen, en in de “Balfour Declaratie” steunde Engeland het stichten van een “National Home” voor de Joden in Palestina.

Een gedesillusioneerde Lawrence trok zich terug uit de politiek en onder een andere naam is hij bij de Luchtmacht gaan dienen. In 1935 kwam hij op 46-jarige leeftijd, kort na zijn pensionering, om het leven ten gevolge van een motorongeluk

De politieke gevolgen van de Britse en Franse verdeling van het Midden-Oosten werken nu nog door.

Alles wordt in beeld gebracht met de hulp van eigentijdse newsreels en fragmenten van de speelfilm: Lawrence of Arabia.

De ontvangst in de Johanna’s Hof is om 15:30 uur met koffie of thee, om 16:00 uur de lezing tot ongeveer 18:00 uur gevolgd door een drankje, aangeboden door het bestuur, en aansluitend het buffet.

Zoals gebruikelijk wordt de lezing afgesloten met een buffet waarvan het thema aansluit bij de lezing.

Dit jaar dus een buffet van typische Arabische gerechten. Op het menu staat o.a. Flatbreads met knoflooklabne en humus, Geroosterde auberginesalade et tahini, granaatappel en manouche met za'atar, Couscoussalade, Shakshuka, Kikkererwtenstoof, Pilaf met rundvlees en perzik en tenslotte Baklava.

Kosten:

  • De kosten van de lezing en buffet bedragen € 28 p.p. Voor leden (en hun partner) en
  • € 32 voor introducés.

Betaling op rekening van de penningmeester (NL63 ABNA 0561501386 t.n.v. Voeks Haarlem-Alkmaar te Heemskerk), vóór 10 oktober 2019.

Aanmelding:

Bij voorkeur via het aanmeldformulier op de website.  Per e-mail of telefonisch bij de secretaris of activiteitencommissaris is ook mogelijk.

Adres Johanna’s Hof:

Het adres van de Johanna’s Hof is Johannisweg 3, 1901 NX Bakkum; wanneer u gebruik maakt van een navigatiesysteem vult u als adres in: Zeeweg, Castricum.