Vereniging van Oud-Employés der "Koninklijke/Shell"

Regio Het Noorden

header home page


 

EBE 9976 goense 600x400

Augustus mag dan van oudsher de oogstmaand zijn, ook op 12 september kon er nog genoeg fruit worden geplukt bij Landwinkel Goense.

De 40 deelnemers werden vroeg in dimage.pnge middag ontvangen met koffie, thee en cake, waarna fruitteler Kees Goense zelf in beeld en woord uitleg gaf over zijn bedrijf. In 1999 verruilde hij de vette Groningse klei voor de zanderige grond van Drenthe, die uitstekend geschikt bleek voor de teelt van met name zacht fruit. Op onderhoudende wijze vertelde Kees hoe je het fruit biologisch kan telen, hoe je de fruitplanten kan vermeerderen, hoe je de beste oogst krijgt en bovenal welke producten je van al dat fruit kan maken. Dat laatste werd geïllustreerd door een proeverij van allerlei fruitdranken. Daar zaten alcoholische bessenwijnen bij, maar gelukkig waren de glaasjes klein genoeg om later nog veilig naar huis te kunnen rijden.

Na de uitleg kon de fruitteelt in de praktijk worden aanschouwd. Menigeen deed zich tegoed aan kanjers van bramen en frambozen die zo van de struiken werden geplukt. Door al dat lekkers was de verleiding te groot om ook nog even in te slaan bij de winkel van Goense, waar naast de eigen producten ook andere Drentse streekproducten aan de mand worden gebracht. Het meest populaire artikel bleek het zwarte bessensap te zijn. Niet zo zeer omdat die drank zo lekker is, maar vooral omdat het ontzettend gezond schijnt te zijn. En een goede gezondheid, dat spreekt ons senioren wel aan!

Klik voor meer foto’s op deze link.