Vereniging van Oud-Employés der "Koninklijke/Shell"

Regio Apeldoorn

apeldoorn header foto

Welkom

Deze regionale webpagina's zijn bedoeld als een aanvulling op het Voeksnieuws èn ter informatie over regionale activiteiten. Essentiële inhoud - aankondigingen, enz - staat ook in Voeksnieuws of komt daar binnenkort in. 

Op 23 oktober 2018 hebben 16 leden van Voeks Regio Apeldoorn (en diverse andere Regio´s) een prachtige herfstwandeling gemaakt in de omgeving van Ermelo. Na een gezamenlijke lunch in het idyllische ´Boshuis Drie´ begon de groep onder leiding van een lokale gids aan een zes kilometer lange wandeling door het Speulder- en Sprielderbos, het ´bos met de dansende bomen´.

    VN01 2019 APELDOORN Wandeling Ermelo 23 okt 1

Deze benaming dankt het bos aan de vele grillig gevormde bomen in het gebied, een gevolg van het eeuwenlang wegkappen van de meest rechte exemplaren. 

VN01 2019 APELDOORN Wandeling Ermelo 23 okt 2 311    VN01 2019 APELDOORN Wandeling Ermelo 23 okt 3 304

Tijdens de wandeling deelde de gids vele wetenswaardigheden met de groep. Zo legde hij uit dat het bos een bijzondere rol heeft gespeeld in de Tweede Wereldoorlog. Verborgen tussen de bomen bevond zich in het bos sinds begin 1943 een ondergronds onderduikershol, dat medio 1944 door de Duitsers werd ontdekt. De op dat moment aanwezige 13 mannen wisten allen te ontkomen via de meer dan 70 meter lange aangrenzende vluchtgang.  

    VN01 2019 APELDOORN Wandeling Ermelo 23 okt 4

Tijdens de wandeling kwamen uiteraard ook de natuur(historische) kenmerken van het gebied uitgebreid aan de orde, van de sporen die de laatste ijstijd heeft nagelaten tot de vele paddenstoelen langs de route. Met name op dit laatste gebied toonde gids zich een ware deskundige. 
De geslaagde dag (ook het weer werkte mee!) werd besloten met een gezamenlijk drankje in ´Boshuis Drie´.