Vereniging van Oud-Employés der "Koninklijke/Shell"

Regio Apeldoorn

apeldoorn header foto

Pinetum de Belten

In het bosrijke gebied ten noordoosten van Vorden, een charmant dorp in de Achterhoek, ligt Pinetum de Belten. Op uitnodiging van Rhijnvis Feith, Voekslid en zoon van de oprichter, heeft een twintigtal leden van Voeks Regio Apeldoorn onlangs een bezoek gebracht aan deze bijzondere naaldbomentuin. De prachtige coniferen, de gastvrije ontvangst en het mooie weer zorgden tezamen voor een zeer geslaagde middag.

pinetum1          pinetum2          pinetum3

Rhijnvis Feith kreeg de passie voor coniferen mee van zijn vader, jhr. mr. P.R. Feith, een verwoed verzamelaar, die in 1961 op landgoed de Belten begon met het verzamelen van coniferen. Rhijnvis vertelt: ´Als jongeman werd ik er geregeld op uitgestuurd om exemplaren op te halen. Die arriveerden vaak per trein en waren opgestuurd door kwekers die in opdracht van mijn vader constant op zoek waren naar soorten die hij nog niet in zijn verzameling had.´ De bomen werden geplant op een gedeelte van het landgoed waar eerder acaciabomen hadden gestaan. Het areaal coniferen groeide door de jaren heen gestaag tot de huidige 1,8 hectare. De verzameling omvatte op het hoogtepunt ongeveer 1500 verschillende soorten en was daarmee in die tijd een van de grootste verzamelingen coniferen in particuliere handen ter wereld. Na het overlijden van de oprichter in 1980 boog het bestuur van het inmiddels in een stichting ondergebrachte pinetum zich over een groot probleem dat zich in toenemende mate begon voor te doen: ruimtegebrek. Rhijnvis: ´Mensen planten jonge bomen vaak veel te dicht op elkaar. Dat was in het pinetum ook gebeurd. Van de 1500 bomen hebben we er zo´n 600 gekapt, waardoor de overgebleven bomen meer ruimte kregen.´ Er werden nog meer veranderingen doorgevoerd. Zo ligt er nu in tegenstelling tot vroeger overal gras tussen de coniferen. Er zijn geen paden; bezoekers kunnen vrijelijk rondwandelen en genieten van alles wat het pinetum te bieden heeft.

pinetum4       pinetum5          pinetum6

Naast Rhijnvis zelf zijn ook zijn echtgenote Beate Feith-Schnitger en nicht Etty Segers-Feith nauw betrokken bij het pinetum. Etty is de vaste rondleidster op het pinetum en bezit veel kennis op het gebied van de dendrologie (studie van bomen, heesters en in het algemeen houtachtige planten). Rhijnvis, Beate en Etty zijn zeer bevlogen en doen alles wat in hun vermogen ligt om het pinetum te beheren en te onderhouden, maar de uitdaging is groot. Beate: ´Rhijnvis maait zelf het gras, en elke donderdag komt er een vaste groep vrijwilligers om te helpen met het onderhoud van de tuin. Helaas wordt deze groep steeds kleiner, omdat sommigen om leeftijdsredenen gestopt zijn of zullen stoppen. Wij hopen dan ook dat zich binnenkort nieuwe vrijwilligers aanmelden. Het is leuk werk in de buitenlucht en het is elke donderdag weer  gezellig´. (Heeft u interesse: meld u aan!)
Ook financieel is het onderhoud van het pinetum een uitdaging. Rhijnvis legt uit: ´Wij ontvangen geen subsidie en zijn afhankelijk van de giften van bezoekers. Op dit moment zijn die vrijwel nihil, omdat er een nest jonge vogeltjes in het kastje zit waar bezoekers normaal gesproken hun gift in kunnen doen. Maar ook los daarvan zijn de giften van bezoekers lang niet toereikend om het pinetum te onderhouden. Gelukkig hebben wij (biologische) meststoffen gekregen van DCM. Daar zijn wij heel blij mee´. 

Wilt u Pinetum de Belten zelf bezoeken? Dat kan. Het pinetum is het gehele jaar tot zonsondergang geopend voor belangstellenden. De toegang is in principe gratis, zij het dat een vrijwillige bijdrage in het nestkastje aan het toegangshek op prijs wordt gesteld. 
Tip 1:  Op 3 mei 2018 is er op NPO 3 in het programma BinnensteBuiten een reportage vertoond over Pinetum de Belten. U kunt deze reportage bekijken via de volgende link:  https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/fragmenten/pinetum-de-belten

Tip 2: een bezoek aan Pinetum de Belten is goed te combineren met een bezoek aan het dorp Vorden. Daar kunt u ook lunchen en/of dineren.

Pinetum de Belten, Wildenborchseweg 15, 7251 KB Vorden

Meer info op: https://www.pinetumdebelten.nl/