Vereniging van Oud-Employés der "Koninklijke/Shell"

Regio Het Noorden

header home page


 

Op donderdagmiddag 7 maart geeft ons partnerlid Annelies Kok een lezing over de ontstaansgeschiedenis van haar debuutroman ‘White man, niet doen’.

Deze roman is heel goed ontvangen, zie onder meer de recensie van Tom Reijers in het Voeksnieuws van februari 2018.

White man, niet doenHet boek speelt zich af gedurende de jaren tachtig van de vorige eeuw in Port Harcourt, Nigeria. Annelies heeft daar in die periode een aantal jaren gewoond, toen ze haar man vergezelde die daar voor Shell werkte. De roman is fictie, maar gebaseerd op haar eigen ervaringen. Het schetst een goed beeld van het land, gezien door de ogen van een expat. Wonend in een beveiligd kamp, met daaromheen een wereld van armoede, chaos en corruptie. Lezers, die ook in Nigeria hebben gewerkt, spreken van een grote herkenbaarheid van het leven als expat in Nigeria.In het boek wordt beschreven hoe twee jonge Europese vrouwen zich proberen te handhaven in deze wereld. De ene vrouw is Judith, een jonge Nederlandse vrouw die haar man vergezelt naar Port Harcourt. Hoe zij in het Shell-kamp moeite heeft haar eigen identiteit te behouden. De andere vrouw is Francesca, een Engelse weduwe van een Nigeriaan. Zij komt in de problemen omdat haar schoonfamilie, volgens de lokale traditie, haar kinderen claimt. Voor onze leden met een expat-verleden is deze lezing eigenlijk een must, maar ook voor anderen met belangstelling voor de wijdere wereld is dit een interessante lezing omdat Annelies ook ingaat op de actuele problemen van Nigeria, zoals de corruptie en Boko Haram.

Annelies geeft de lezing in haar woonplaats Zwiggelte in restaurant De Klipper aan de Hoofdstraat 24, 9433 PC Zwiggelte. Aanmelden kunt u zich het beste via de aanmeldpagina . Mocht dat niet lukken, dan kunt u zich ook aanmelden bij Lia Reneman (zie colofon). De lezing is helemaal gratis.