Vereniging van Oud-Employés der "Koninklijke/Shell"

Regio Den Haag

12 juli was de 1ste poging voor deze tocht, helaas dwong ons uit te wijken naar woensdag, 19 juli 2017.  De weersvoorspelling loog er die dag niet om, zelfs de Galloways zochten verkoeling in het water.

Rond 10:30 verzamelden wij ons bij de Ruygeborg Hoeve in Nieuwkoop. Eerst een kop koffie, voordat wij op ons stalen ros klommen. Nog niet te warm in een rustig tempo, peddelden wij door het mooie landschap richting Woerdense Verlaat.
De 1ste stop was de Westveense huidige Wipwatermolen, een poldermolen uit 1676. Deze molen is gebouwd ten behoeve van de bemaling van de polder Westveen en tot het begin van de jaren ’70 van de vorige eeuw in gebruik geweest.

Vervolgens richting De Meije, een veenriviertje in Zuid-Holland, tussen de Oude Rijn bij Zwammerdam en de Nieuwkoopse plassen. Langs het water ligt het gelijknamige lintdorp De Meije. In De Meije staat een opvallend hoge witte watertoren, in de omgeving ook wel Pietje Potlood genoemd, die vanaf grote afstand herkenbaar is.

De lucht ging betrekken onze lunchstop bij Eetcafé de Halve Maan kwam net op tijd in zicht. De tekst op de muur was duidelijk:     Een dorstig hart vermoeid van het gaan, rust wat uit bij de Halve Maan.

Regen gutste, onweer in de verte, net op tijd binnen, de lunch werd geserveerd!

Na de lunch stond de zon weer hoog aan de hemel, direct een paar graden warmer. Fietsend over het Meijepad, een twee kilometer lang, oorspronkelijk kerkenpad, bereikten wij de traverse door de Nieuwkoopse Plassen. In andere maanden van het jaar moet een fikse, extra lus om de plassen terug naar Nieuwkoop gemaakt worden.

In Nieuwkoop aangekomen staat in het centrum een merkwaardige imposante toren. De Reghthuystoren toren is 35 meter hoog en domineert het kleine stadje en haar omgeving. Het maakte aanvankelijk deel uit van het vroegere “”Hooghe Huys””, bedoeld als raadhuis voor Nieuwkoop en ommelanden. Wegens gevaar voor instorting is het bouwwerk in de negentiende eeuw op de stevige toren na gesloopt. Om een deel van het historische plaatsje compleet te maken aan de overzijde van het plein staat de hervormde kerk uit 1821. De oorspronkelijke RK Kerk was veel groter, het lage stenen muurtje op de begraafplaats geeft de contouren aan van het koor van toen. Op de begraafplaats ligt de grafzerk van Johan de Bruyn van Buytenwegh, in de 1ste helft van de 17de eeuw ambachtsheer van Nieuwkoop.

De fietstocht eindigde bij het terras van ’t Vliegend Paard Ook hier weer een opmerkelijke tekst aan de wand van het terras.
Via dit terras is een landtong te bereiken waar menig schilder van de Haagse school zich heeft laten inspireren door het waterrijke polderlandschap met z’n typische Hollandse luchten. 

Afsluitend Fred Hoeksema, wij hebben genoten, dank hiervoor!

Fotos gemaakt tijdens de fietstocht