Vereniging van Oud-Employés der "Koninklijke/Shell"

Regio Twente

header2


het Laer oprijlaan Voeks TwenteAndere tijden

We waanden ons in een andere tijd toen we op 21 januari jl. met z’n twintigen vanuit de voormalige stationsrestauratie “Het Spoor”  begonnen aan een wandeling op het historische landgoed “Het Laer” in het Overijsselse Ommen. Onder leiding van Ans en Joop Meijer en voorzien van stevige wandelschoenen en warme kleding doorkruisten we over soms drassige paden omzoomd door eeuwenoude bomen, het landgoed.

 

In het midden van het landgoed ligt het huis “Het Laer”, het kasteel dat in 1732 werd ontworpen door tekenaar A. de Haen en gebouwd in opdracht van de gegoede familie Van Laer. De Van Laers waren al eeuwen lang eigenaar van het landgoed waarop in de veertiende eeuw een havezate was gebouwd.. Het huis, met daarom heen de orangerie, het pauwenhuis, het koetshuis, de kaarsrechte wateringen en zandpaden, kent een rijke historie en heeft vele jaren dienst gedaan als jachtslot.

 Joop, die zich tot in de puntjes had voorbereid, voorzag ons tijdens de wandeling van interessante informatie over de loop van de rivieren de Regge en de Overijsselse Vecht, de in het bos gelegen ijskelder, het nieuwe retentiegebied voor de opvang van water bij hoge waterstanden, de geschiedenis van het huis en het aan de padvinderij van Ommen verleende eeuwig durende recht op het gebruik van een mooi gedeelte van het bos. Ter ondersteuning van zijn verhaal toonde hij ons een gedetailleerde stafkaart van het wandelgebied.

Na een mooie en interessante wandeling streken we koud en voldaan weer neer in Spoor 7 voor een heerlijke lunch.

 Bowlen op 18 februari 2015 bij Hotel-restaurant-bowling “Het Wapen van Delden”.