Vereniging van Oud-Employés der "Koninklijke/Shell"

Regio Rijnmond

Terugblik wandeling kastelenroute rond Rhoon

fotoknop

Op woensdag 3 oktober verzamelden 23 enthousiaste wandelaars zich in het “Wapen van Rhoon” voor de gebruikelijke kop koffie/thee alvorens te starten met de wandeling. Het eetcafé, dat normaal pas om 11.00 uur opent, was speciaal voor ons om 10.30 uur open gegaan, een half uur later dan onze gebruikelijke tijd van 10.00 uur.

Om 11.00 uur gingen we op pad direct langs het mooie Kasteel van Rhoon dat na de oorlog in volle glorie is hersteld door de stichting “Vrienden van Kasteel van Rhoon”. Er worden vele culturele activiteiten georganiseerd en topkok Ad Jansen heeft er een uitstekend restaurant. Ook zijn er in de bijgebouwen 3 mooie hotelkamers.

Na even stilgestaan te hebben voor het kasteel liepen we door het achterbos en langs het oude griend terug naar onze route de “kastelenroute”.

Door de zon overgoten lopen we door verrassende natuur waar bijna absolute stilte heerst, hoewel we ons ten zuiden van het industriegebied bevinden. De Schotse Hooglanders die er grazen, hebben we helaas niet gezien.

Na ongeveer een half uur lopen kwamen we langs de ruïne van kasteel Valckesteyn. Dit kasteel heeft in het verleden een voorname rol gespeeld in de omgeving en er zijn in de periode van de Hoekse en Kabeljauwse twisten vele gevechten geleverd. In 1862 is het helaas gesloopt en zijn de stenen (kloostermoppen) verkocht aan mensen in de omgeving voor één gulden per 100 stuks.

We vervolgen onze weg via het Valckesteynse bos waar de buizerds en de grote bonte specht hun habitat hebben, veel zien we er niet. Ik heb alleen de bonte specht gezien, maar op de proefwandeling heb ik wel degelijk de buizerd gezien. Verder zijn er in dit gebied veel overblijfselen uit de Romeinse tijd gevonden. Zij hadden zich gevestigd langs de oever van de rivier de Maas.

Na ongeveer 8 kilometer wandelen kwamen we rond 13 uur terug bij het Wapen van Rhoon alwaar we gezellig met zijn 20-en de lunch hebben genoten en hebben nagepraat.

Kees den Heijer, wandelcoőrdinator.

fotoknop