Vereniging van Oud-Employés der "Koninklijke/Shell"

Regio Rijnmond

                                    Verslag van excursie naar LS-Ned

 

Op 25 oktober jl. gingen 31 deelnemers met eigen vervoer op pad naar Roosendaal, alwaar de start was gepland voor een bezoek aan LS-Ned, hetgeen staat voor Leidingenstraat Nederland. Na ontvangst met een kopje koffie en iets lekkers werd door de directeur en een

Projectmedewerker een zeer uitgebreide uiteenzetting gegeven over het ontstaan van deze

ondergrondse leidingenstraat, die loopt van Pernis, poort 14, tot aan de Belgische grens waar deze aansluit op de leidingenstrook van Antwerpen met aftakkingen naar Zeeland en Moerdijk en slechts op enkele plaatsen boven de grond komt.

Na een korte pauze werd de presentatie voortgezet door onze penningmeester, Arno van den Hurk, die jaren “in de pijpleidingen” voor Shell heeft gewerkt. Hij besprak meer het technische gedeelte, waarin ondermeer inspectie en de daarvoor gebruikte technieken.

Vervolgens werd genoten van een prima lunch, waarna we met onze auto’s naar Moerdijk reden om daar een bezoek af te leggen aan de tunnel onder het Hollands Diep. Het vergde wat organisatie, omdat we moesten poolen in verband met de beperkt beschikbare  parkeerruimte. Het bezoek aan die tunnel was indrukwekkend, vooral de enorme gasleiding was een eye-catcher.

Om 15.00 kwam er een einde aan het bezoek en vertrok iedereen voor de reis terug naar huis. Het was een zeer geslaagde excursie, daar was iedereen het over eens. Dank aan LS-Ned, haar medewerkers en natuurlijk Arno, die dit allemaal voortreffelijk had georganiseerd.

Hans Burger

fotoknop