Vereniging van Oud-Employés der "Koninklijke/Shell"

Regio Het Zuiden

Ook toevallig, 21 deelnemers op 21 mei 2019 in Steyl aan de Maas, even ten zuiden van Venlo. Het was een bewolkte dinsdag, regenbuien dreigden voortdurend vanuit het oosten de Duits-Nederlandse grens over te steken. Maar Pluvius was en bleef ons goed gezind, de meegenomen paraplu’s hoefden

niet te worden geopend.

Kloosterdorp Steyl 01 7657

Het uitstapje begon om elf uur in het Missiemuseum met een film over het ontstaan van het dorp met zijn drie kloosters, voor respectievelijk de missionarissen (paters & broeders), de missiezusters (‘blauwe’ zusters) en de aanbiddingszusters (‘roze’ zusters). Oftewel drie congregaties, vanaf 1875 gesticht door de in 2003 heilig verklaarde Duitse pater Arnold Janssen (1837-1909). Hierdoor is Steyl al bijna anderhalve eeuw een ‘bolwerk’ voor de verspreiding van het christelijke geloof, door middel van het opleiden en uitzenden van missionarissen en missiezusters. Overigens is heden ten dage vanwege de te geringe toeloop naar Steyl het actieve opleiden verplaatst naar kloosters buiten Europa.

Na de film leidde de gids het gezelschap rond door de ‘dubbelkerk’ met de twee kenmerkende spitse torens. Eerst de benedenkerk met o.a. de stenen grafkist (sarcofaag) van pater Arnold Janssen. Daarna een flinke trap op naar de veel hogere bovenkerk met o.a. het rijk gedecoreerde altaar. Vervolgens een wandeling door een gedeelte van de kloostertuinen met een bezoek aan twee van de devotiegrotten. Terug in het dorpscentrum de gids bedankt voor alle uitleg en naar Brasserie ’t Vaerhoès (veerhuis) voor de lunch.

Na de maaltijd het laatste deel van het uitstapje: de schat aan o.a. klederdrachten en gebruiksvoorwerpen, maar vooral de talloze opgezette dieren in het Missiemuseum. In hun gastland verblijvende missionarissen en missiezusters stuurden ‘exotische cultuur en natuur’ op of namen deze bij terugkeer zelf mee. In het museum, met een indeling die sinds 1931 niet is veranderd, kreeg alles een plaats in wandkasten en metershoge glasvitrines en op expositiepodia. Aldus konden aankomende missionarissen en missiezusters kennis maken met de verschillende landen en culturen alvorens uitgezonden te worden. In stille bewondering ging het VOEKS-gezelschap langs de indrukwekkende collectie opgezette insecten, zoogdieren, vogels en zelfs vissen. Ieder deed dit in zijn/haar eigen tempo en bepaalde daarmee zelf het einde van een verrassend boeiende dag. Met dank aan organisator Rieke  Niessen.

Organisatie Rieke Niesen

© Verslag en foto's Jo Janssen.

Voor foto's klik hier....