REGIO HET NOORDEN

header home page


 

Donderdag 15 november 2018 was de zaal van Bussemaker in Exloo te klein om alle belangstellenden voor de film “Wildernis in Drenthe” (klik hier voor de voorfilm) te kunnen herbergen. Maar liefst 120 deelnemers hadden zich aangemeld. Meer konden er niet in de zaal, zodat sommige late aanmelders helaas moesten worden teleurgesteld.

De filmmakers Henk en Janetta Bos introduceerden hun film met een toelichting op hun werkwijze. Elk jaar trekken zij met verschillende camera’s negen maanden lang bijna dagelijks de Drentse natuur in, om in de drie resterende maanden al die geschoten beelden te monteren tot een fraaie natuurfilm. Door de vooruitgaande techniek kunnen zij steeds betere en grotere films maken. “Wildernis in Drenthe” is hun eerste bioscoopfilm, die in maar liefst 40 bioscopen is vertoond. Het was de bedoeling dat de film ook in Bussemaker op bioscoopformaat zou worden getoond, maar helaas zat een dwarsbalk in de weg. Maar ook op het kleinere formaat bleek de film zeker de moeite waard.

De aanwezigen konden zich nauwelijks voorstellen dat de film als het ware was opgenomen in hun eigen achtertuin, met name bij de Elperstroom, het Aekingerzand en bij de bron van de Drentse Aa. In dat laatste gebied hield Voeks Het Noorden in maart nog de voorjaarswandeling.

Na de film, die inclusief pauze ruim twee uur duurde, beantwoordden Henk en Janetta nog vele vragen. Want iedereen wilde wel eens weten waar en hoe precies ze die dassen, bevers, vossen en boommarters kunnen bewonderen. Voor degenen die er niet bij waren en toch het antwoord willen weten: wat je nodig hebt naast de nodige kennis en ervaring, is vooral geduld, geduld en nog eens geduld. En als je dat geduld niet hebt? Dan wacht je gewoon op de volgende film van Henk en Janetta Bos. Wordt verwacht in voorjaar 2019.

Voor nog meer informatie over de film kunt u terecht op de web site van de makers van de film.