REGIO HET NOORDEN

header home page


 

Hieronder treft u een korte beschrijving aan van de Hobby Talk-ers over hun hobby:

Lieuwe Bleeker - Boeing 737 cockpit simulator
Sinds maart 2017 ben ik met pensioen, daarvoor 38 jaar op Pernis op diverse installaties gewerkt. In 1995 begonnen met flightsimmen. Dit begon met een simpel stuurtje en rempedalen. Al met al kwamen er wat meer onderdelen bij. Maar niet echt tevreden omdat je wist dat er meer is dan alleen een paar metertjes.
Met dank aan mijn vrouw mocht ik een cockpit gaan bouwen, want het is geen goedkope hobby. Ergens in 2000 begon ik te bouwen en kwam er na 7-8 jaar een complete professionele B-737-800 NG cockpit te staan.
Op onze vakantiereizen bezocht ik de echte cockpit, waar ik veel theorie vergaarde. Nu is alles compleet. Met verkeersbegeleiders, genaamd Air Traffic Controllers, vlieg ik over de gehele wereld met het actuele weer erbij. Zo nu en dan word ik bijgestaan door beroeps-piloten die mij de kneepjes van het vak leren.

Bert Mengerink - Grote schaal modelspoorbaan
Heel mijn leven ben ik al besmet met het virus van modeltreinen. Mijn vader had ook een redelijk grote modeltreinbaan. Wat u zult zien zijn vrij grote treinen, waar veel mogelijkheden mee zijn. Vooral de detaillering van de treinen is heel hoog. Ook maak ik vaak gebruik van de combinatie van computer en modeltreinen, zodat je twee hobby’s kunt combineren.
Veel mensen kennen de merken Marklin, Fleischmann, Roco en Piko, maar de treinen voor de grotere maat zijn voornamelijk van KM-1 en Kiss, beide uit Duitsland. Mijn bedoeling is om in de toekomst een hele grote baan te bouwen, waarvan het getoonde een klein onderdeel is. De huidige modules neem ik soms mee naar tentoonstellingen en grote evenementen, zoals al twee keer naar Apolda in Thuringen en Lauingen in Zuid-Duitsland. Daar hadden we met 50 mensen een hele sporthal volgebouwd.

Toos Immerzeel - Glastechnieken
Sinds ik in 2004 bij de NAM ben weggegaan heb ik me toegelegd op het maken van glas-in-lood, Tiffany en tegenwoordig ook glasfusen, het versmelten van glas. Ik sta op kunstmarkten en kerstmarkten met allerlei producten die meestal bij het seizoen passen. Ook werk ik in opdracht en geef cursussen glas-in-lood en Tiffany. Het spel van gekleurd glas en loodlijnen is altijd weer mooi en verrassend. Het geeft veel voldoening om mooie dingen van glas te maken en het enthousiasme van cursisten is heel motiverend. Het ambacht is voor bijna iedereen te leren en het is heel leuk om te zien dat het cursisten veel voldoening geeft als ze merken dat ze zelf glas kunnen snijden en een mooi werkstuk kunnen maken.

Kees Anema - Imker
Na mijn pensionering heb ik de hobby bijenhouden opgepakt. Sindsdien heb ik het met veel plezier verder ontwikkeld. Weliswaar met vallen en opstaan. Want het is een veelzijdig gebeuren met die bijen.
En een imker leert elk jaar weer nieuwe dingen omdat het een levend bijenvolk is, dat honing levert maar ook bedreigingen kent. Leuk om erover te vertellen.

Cees van der Toorn - Historische Scheepsmodellen
Ik ben ruim 40 jaar bezig met modelbouw, de laatste ruim 20 jaar met statische historische scheepsmodellen uit de 15 de eeuw. Ik heb diverse “rond en platbodems” gebouwd en mij later gewijd aan de driemasters. Schepen van Abel Tasman en het schip van Willem Barentsz. Als laatste gereed gekomen model een Haring buis uit 1592. Tevens heb ik restauratiewerk verricht en wat modelbouw gedaan voor het Noordelijk Scheepvaartmuseum te Groningen. Ik bouw alles vanaf tekening en zoek hiervoor zelf de materialen zoals appel- en perenhout. Zeilen en tuigage worden gemaakt van linnen. Om de modellen te beschermen plaats ik deze in een vitrine.

Bertus Hilberts - Verhalentafel
Ik heb 38 jaar bij de NAM gewerkt, waarvan de eerste 3 jaar bij TOPdienst (Landmeter) en daarna 35 jaar afdeling Grondzaken. Sinds augustus 2010 met pensioen. Ik heb in Schoonebeek enkele keren de Verhalentafel mee mogen presenteren en dat kwam zeer positief over. Vandaar leek het mij leuk om het ook eens op deze manier bij de VOEKS te mogen doen.
Met ondersteuning van PowerPoint, foto's van vroeger van de NAM in beeld brengen en er op vertrouwen dat er bij de aanwezigen ook spontaan verhalen naar boven komen over die tijd. Met elkaar kunnen we dan de verhalen delen, vandaar "Verhalen tafel".

Sjabbo van Timmeren - Modelbouw en houtsnijwerk
Modelbouw - Al als kleine jongen was ik geïnteresseerd in techniek en daaruit vloeide de modelbouw voort.
Met name rijdend radiografisch bestuurd materieel. In het verleden heb ik al eens “De Oude Schicht” van Olivier B Bommel gebouwd met elektromotor. Ook heb ik in mijn diensttijd een YF616 tankauto nagebouwd uit messing en natuurlijk legergroen geschilderd met een pot verf uit het magazijn. Op dit moment ben ik bezig met een Excalibur Pheaton Mark-V in schaal 1:4. Volledig zelfbouw, dus chassis lassen, wielen bespaken en banden gieten van rubber.
Een hobby waar je veel ideeën in kwijt kunt en lekker met je handen kunt werken.

Houtsnijden - Al vele jaren zocht ik tijdens mijn vakanties een mooie stok in het bos en daar ging ik dan allerlei figuurtjes in snijden die bij de betreffende vakantie pasten. Sinds mijn pensionering ben ik bij een hobby houtsnijclub gegaan en heb nu de hobby uitgebouwd naar voorwerpen in 3D. Dus gezichten uit een stukje boomstam (zogenaamde woodspirits), of een laars uit een blok lindenhout, of een uil, enzovoorts.
Het is en blijft een heel mooie rustgevende hobby.

Marcel Piek - Boekenschrijver
Sinds 2014 ben ik een schrijver van thrillers. In dat jaar verscheen ‘Wie betaalt? Een glorieus moment. Je eigen boek in de stellingen tussen de gerenommeerde schrijvers. Begin januari verscheen alweer boek nummer vier genaamd ‘Intermezzo’. Thrillers met een knipoog noem ik mijn geesteskinderen, want natuurlijk staat de spanning voorop, maar is ook ruimte voor humor en wat romantiek.
Schrijven is een hobby waar ik veel plezier aan beleef en met mij een trouwe schare fans, die niet kan wachten op het volgende boek. Elke keer is er het weer die spanning van; Wordt het wat? Hoe ziet het boek eruit? en vooral Wat vindt men ervan? Graag vertel ik iets over mijn ervaringen, het proces van het schrijven, regels en beantwoord ik jullie vragen.