REGIO HET NOORDEN

header home page


 

voeks bargerveen Z6A 1468Het was een vol huis op 1 oktober in het zaaltje van Staatsbosbeheer in Zwartemeer bij het Bargerveen. De excursie was namelijk helemaal volgeboekt. Na ontvangst met een kop koffie en een plak cake legde boswachter Erik Bloeming op enthousiaste wijze het belang van het hoogveengebied uit. In heel Nederland is dit een uniek gebied, maar het kost wel de nodige moeite om het hoogveen levend te houden. Doordat al het omliggende gebied al jaren geleden is afgegraven, dreigde het water uit het Bargerveen weg te lopen. Het hoogveen leek ten dode opgeschreven, maar door actief beheer, onder meer door waterbuffers, is het hoogveen weer met groei begonnen.

In de middag, na een gezonde lunch, konden de deelnemers dat zelf aanschouwen tijdens de rijtoer met de Veenland Express. Na een heel lange periode van droogte was het in de laatste week van september weer gaan regenen. Als gevolg daarvan lag er nu een lichtgroene waas over de waterrijke gebieden, de kleur van het zich herstellende veenmos. Tijdens de rijtoer konden vooral veel vogels worden gespot. Voor de bloeiende flora met bijbehorende insecten was het eigenlijk al iets te laat in het seizoen. Maar desondanks was de excursie zeker de moeite waard, ook al vanwege de tussenstop bij de indrukwekkende schaapskooi Weiteveen, die vorig jaar door koning Willem-Alexander werd geopend.

Al met al was het een geslaagde excursie waarop de aanwezigen met tevredenheid terugkeken. De foto’s kunnen hier worden bekeken.

Voor degenen die wel eens willen zien hoe het Bargerveen er in de zomer uitziet kunnen hier de foto’s bekijken die vorig jaar juni zijn gemaakt tijdens de dag van de contactpersonen Welzijn.