REGIO HET NOORDEN

header home page


 

Voor de herfstwandeling op 8 oktober door De Onlanden nabij Eelderwolde was er met 26 deelnemers iets minder animo dan de laatste jaren gebruikelijk. Kennelijk trekken bos en hei toch meer wandelaars dan een open rietlandschap. Vaste gids Jaap Copper vond dat helemaal niet erg, want nu hoefde hij niet op vol vermogen door zijn roeptoeter te schreeuwen om alle aanwezigen te bereiken.

De ontvangst in De Onlanderij, het horecadeel van de Natuurmonumentenschuur was allerhartelijkst met een warme kop koffie en een zelfgebakken stuk taart. Daarna leidde Jaap ons door de Onlanden. Hij schetste daarbij de ontstaansgeschiedenis door de eeuwen heen: eerst een nat gebied door samenkomst voeks onlanden Z6A 1490van Eelderdiep en Peizerdiep, de laatste eeuw steeds droger gemaakt als weidegebied, maar na de overstromingen van 1998, toen het Groninger Museum onder water kwam te staan, als waterberging weer natter gemaakt. Resultaat is een landschap met veel riet en water, dat heel veel vogels trekt. Tijdens de wandeling konden vooral veel ganzensoorten en rietvogels worden waargenomen. Aan het eind van de wandeling werd zelfs een rondvliegende zeearend gespot. Jaap twijfelde zelf eerst nog: de kop leek op een zeearend, maar de grootte meer op een buizerd, maar een ter plekke aanwezige visser bracht uitsluitsel: het was een jonge zeearend, die in het Lauwersmeergebied was geboren en regelmatig naar de Onlanden trok voor voedsel.

De wandeling werd afgesloten met een heerlijke lunch in de Onlanderij, alles uit eigen keuken met producten uit de eigen omgeving.

Eén van de aanwezigen vatte de wandeling goed samen: in je eentje zou je misschien niet zo snel naar de Onlanden gaan, maar de bijzonder informatieve toelichting van Jaap en de heerlijke lunch van De Onlanderij boden zoveel extra’s dat het een bijzonder geslaagde activiteit was. Het is net dat stukje toegevoegde waarde, waar we als Voeks naar streven.

Wie de foto’s van de wandeling nog eens na wil kijken, kan hier terecht.