Vereniging van Oud-Employés der "Koninklijke/Shell"

Regio Leiden

Op 8 november vond de tweede wijnbeleving bij de Hertogshoeve in Rijpwetering plaats.

De opzet was ongeveer hetzelfde als vorig jaar. Vinologe Conny van Namen presenteerde op haar eigen enthousiaste wijze drie witte en vier rode wijnen. Het thema dit keer was "Tour de France", waarbij de "tour" een soort dwarsdoorsnede was door de vele Franse wijgebieden: Provence, Gascogne, Bordeaux, Loire en Elzas.

IMG 20181108 161112De drie witte witte wijnen werden gekenmerkt door een veelheid van smaken, meestal  door de diverse druivensoorten die gebruikt werden. Dat gold tenminste voor de wijn uit Cassis (ten oosten van Marseille) en die uit de Elzas. De naar exotisch fruit smakende Cotes de Gascogne deed dat met een enkele druivensoort, de Gros Manseng.

De rode wijnen verschilden onderling enorm.

De Cotes de Blaye (Bordeaux) was door het hoge Merlot gehalte een zachte, strakke wijn. Ook die uit de Loire (Bourgeuil) was dat, maar door het gebruik van 100% Cabernet Franc een wat complexere wijn.

De twee laatste wijnen waren krachtpatsers. De Cahors had als reputatie dat je een lang leven moet hebben om van de in zijn jeugd stroeve wijn te kunnen genieten. Dat is (gelukkig) niet meer het geval. De zachte tannines van de Malbec druif maken hem na 3 jaar al prima drinkbaar.

Tot slot een Bandol. Net als de Cassis een wijngaard vlak aan de kust, tussen Marseille en Toulon. Met de Mourvèdre druif wist de wijnmaker een weelderige wijn te maken.

Het was interessant om te horen wat de diverse wijnmakers in hun wijnen zeggen te proeven. Dat was in het algemeen veel uitgebreider dan wat de deelnemers meenden te proeven.

Ook dit keer had Karen v.d. Ven, van de Hertogshoeve bijpassende hapjes gemaakt. O.a. werd duidelijk dat sommige vette kazen beter bij een witte wijn pasten dan een rode wijn.