Vereniging van Oud-Employés der "Koninklijke/Shell"

Regio Twente

header2


  Video van Perry van der Arend

De wandeling van 1 augustus 2018 werd georganiseerd door Ans en Joop Meijer op de Lemelerberg.
Slechts 14 deelnemers waren, ondanks het warme weer, aanwezig op het lommerrijke terras bij caférestaurant De Driesprong in Lemele. Een dorp aan de voet van de Lemelerberg.
Onder het genot van koffie met krentenwegge van de lokale bakker, gaf Joop uitleg over wat we tijdens de wandeling tegen zouden komen. Waar normaal de achterblijvers zich in of bij het restaurant vermaken, kwam Joop met het voorstel om die deelnemers met rollator mee te nemen naar een plek op de berg. De rest van de deelnemers trok de wandelschoenen aan en ging op pad. Onder leiding van  Ans begon het kleine gezelschap de “klim” omhoog naar het ontmoetingspunt.
Joop was inmiddels met Benty, Lenie en Jan, in de auto, over de hei naar een schaduwrijk plekje op de berg gereden. Lekker onder de bomen in een weldadige stilte was het wachten op het groepje wandelaars. De groep was nauwelijks gearriveerd toen we werden verrast door gestommel in het bos en een kudde schapen onder leiding van herder Teunis van de berg afdaalde en zijn plek zocht in de schaduwrijke plek waar wij zaten. Een complete verrassing voor iedereen (behalve voor de leiding)!
De foto’s wijzen uit dat de schapen meteen onze harten hadden gestolen en het duurde ook even voordat de wandelaars verder trokken terug naar het restaurant waar de lunch op ons stond te wachten. Benty, Lenie en Jan waren met Ans in de auto alweer van de berg vertrokken.  
De kudde van circa 220  Veluwse Heideschapen wordt door Landschap Overijssel gebruikt om de heide op de Lemelerberg te begrazen om te voorkomen dat de heide overgroeid wordt door gras en bomen.
Voor de kudde is er één vaste  herderin en een aantal vrijwillige herders/herderinnen die elk een dag in de week met de kudde op pad.

Wandeling met verrassingen 3Wandeling met verrassingen 2Wandeling met verrassingen 4Wandeling met verrassingen 1Wandeling met verrassingen 5Wandeling met verrassingen 6Wandeling met verrassingen 7Wandeling met verrassingen 8