Vereniging van Oud-Employés der "Koninklijke/Shell"

Regio Rijnmond

 

Verslag wandeling Eiland van Brienenoord Rotterdam

Op donderdag 5 maart 2020 om 10.00 uur werd er verzameld in het topsportcentrum naast de Rotterdamse kuip, ik was er om 9.50 uur. 

Op het billboard stond, Parkeerplaats afgesloten iverband met evenement”.

Omdat die avond de bekerwedstrijd - halve finale Feijenoord-NAC - gespeeld zou worden, stonden er parkeercontroleurs bij de ingang van de parkeerplaats. Ik dacht oh jee dat is balen’, maar nam me voor toch door te rijden want wij hadden toch ook een evenement? Tegen de parkeerwacht zei ik dat ik in het topsportcentrum moest zijn voor een wandeling van Voeks. Wat schets mijn verbazing?? Dat was bekend en ik mocht doorrijden, wel zover mogelijk naar achteren parkeren! Dus het begon goed, met geluk en het was droog weer! Binnen aangekomen zaten er al tienVoeksers aan de koffie. Nu wist ik hoe de parkeerwacht aan zijn info kwam.

Na de koffie en het introductiepraatje gingen we met zijn 22-en op pad en liepen via het Cor Kieboomplein naar de Nieuw Maas. Daar hadden we al een prachtig uitzicht op de skyline van Rotterdam. Toen ging het rechtsaf naar de brug, wat nu nog de enige verbinding is met het eiland. Het bleek dat er hard gewerkt werd in opdracht van beheerder het Zuid-Hollands Landschap, om van het eiland meer een getijde gebied te maken. Daardoor konden we niet het meest zuidelijke pad lopen langs het water. De overige paden waren redelijk modderig door de tractors die af en aan reden met grond. Veel bomen waren al gekapt, maar er werden ook nieuwe geplant. We stonden even stil bij het oude dok. Dit is gebruikt voor het maken van de tunnelstukken van de Rotterdamse metro en is nu een zoetwaterplas voor vogels met name Krakeenden. Daarna passeerden we de paddenpoel, de volkstuinvereniging en de uitkijkheuvel. Daar werd de groepsfoto gemaakt met de machtige Van Brienenoordbrug op de achtergrond. Vanaf de uitkijkheuvel ging het verder onder de Van Brienenoordbruggen door naar het meest oostelijke puntje van het eiland met mooi zicht op het Zalmhuis.

Terug via de noordelijke route langs de nieuwe maas met veel scheepvaart. Je kon nog duidelijk te sporen zien van het hoge waterpeil van de afgelopen periode.

Na de wandeling namen we afscheid van enkele wandelaars en gingen met 16 personen naar Happy Italy op het Cor Kieboomplein om weer warm te worden en te genieten van de lunch

Eenmaal terug in de auto realiseerde ik mij dat we geluk hadden gehad met het weer want het begon te regenen en is niet meer droog geworden die dag.

Kees den Heijer

fotoknop