Vereniging van Oud-Employés der "Koninklijke/Shell"

Regio Rijnmond

 

fotoknop

 

Wandeling Hoek van Holland donderdag 3 september

Op donderdag 3 september mochten we weer. Na de Corona break is het weer toegestaan om wandelingen te maken met inachtneming van de regels tav Corona, uitgevaardigd door het RIVM. We verzamelden om 10.00 uur bij Beachclub one in Hoek van Holland met 16 man/vrouw. Hier mochten we genieten van de heerlijke kop koffie of thee op kosten van Voeks.  Naast een aantal vertrouwde gezichten waren er ook weer enkele nieuwe, de wandelactiviteit van Voeks leeft dus. Na het inleidende praatje over de wandeling gingen we iets na 10.30 uur op pad. Het weer werkte niet echt mee want de eerste 10 minuten van de wandeling kwam er wat regen naar beneden maar al gauw werd het droog. De wandeling ging eerst over het strand naar de pier van Hoek van Holland alwaar we een mooi uitzicht hadden over de monding van de haven van Rotterdam. Deze is tussen 1866 en 1872 gegraven om de grotere schepen beter toegang te geven naar Rotterdam. Als gevolg hiervan is ook het dorp Hoek van Holland ontstaan. Om de toegang tot de haven te verdedigen werden er al vroeg allerlei stellingen zoals kazematten, forten,  bunkers en tankwallen gebouwd in het aangrenzende duingebied. In het Fort 1881 werd zelfs de laatste vergadering van het kabinet gehouden op 13 mei 1940 waarna het kabinet, en de koningin, naar Engeland uitweken. Los van deze historische zaken is er ook veel natuur in de duinen en maakt het duingebied deel uit van het nationaal park Hollandse Duinen wat ongeveer 200 km2 groot is en zich uitstrekt van Hoek van Holland tot den Haag. In het duingebied vind je stuifduinen op sommige toppen en in de valleien bloeiende parnassia en orchideeën. Tegen de avond kun je er nachtegalen horen zingen.

Er werd als vanouds weer gezellig gekeuveld en ook een groepsfoto gemaakt, uiteraard op 1,5 m afstand, door onze huisfotograaf Ton Veringmeier.

Om ongeveer 12.30 uur waren we terug in de Beachclub waar we met 12 man/vrouw konden napraten onder het genot van een heerlijke lunch.

Op naar de volgende wandeling in Ridderkerk op woensdag 7 oktober.

Kees den Heijer