illustratie Voeks Tafels 7 voeks tube logo voeks vaatjes logo v2 Voeks Ledenzoeker logo  

het Masker 1975

Spektakel van het kostuumstuk “De Herbergierster

Wij ontvingen dit historisch shell filmpje via Perry van der Arend, uit Enschede. Hij schrijft: "Zoals U wellicht weet bestond er vroeger een grote personeelsvereniging in Rijnmond de R.O.V.S. opgericht na de oorlog met de naam Rotterdamse Ontspannings Vereniging Shell. In 1963 waren er ongeveer 16000 leden lid van de vereniging. De vereniging bestond toen 10 jaar. 

Het toneelgroep Masker gaf altijd in het najaar en daarna in het voorjaar diverse uitvoeringen in theaters zowel in Rotterdam als in Vlaardingen en in De Nobelaer in Etten-Leur. En ook de zogenaamde gratis uitkoopjes in de bejaarden huizen, de stichting de Zonnebloem, theater De Ark in Maassluis en zelfs in het Deltaziekenhuis in Poortugaal voor de artsen en verpleegsters.

Hier zie u een van super 8 film gedigitalisserde fil rapportage betreffende het 1975 gespeelde groot spektakel van het kostuumstuk “De Herbergierster ”van schrijver Carlo Goldonie, de toneelschrijver schreef dit stuk in1753. Onze regisseur was Sjef van Leeuwen."

Veel plezier.

 

 

het Masker4Herinneringen aan de R.O.V.S. toneelgroep “Het Masker”.

Na mijn dienstplicht vervuld te hebben in 1968 en weer het gewone leven oppakte als operator op Pernis ging ik om mijn horizon en blik verder te vergroten op auditie bij de toneelgroep van de R.O.V.S. tijdens een kennismakingsavond op het sportpark “De Vijfsluizen” in Vlaardingen. Al hoewel ik geen ervaring had werd ik en een tiental andere mensen hartelijk begroet en welkom geheten bij de groep. We volgden al snel in het voorjaar van 1969 een toneelcursus o.l.v. Fabiola Kruyk, dat was erg leuk en informatief. Het Masker speelden in dat jaar een 2-tal éénakters “De Les” en “mevrouw Aoi”.  Het eerste toneelstuk waar  de nieuwe leden bij betrokken waren was in het najaar op 21 november.  Een Blijspel van Noël Coward “Ik lach erom”.  Erg veel gelachen ook tijdens het repeteren.

Het Masker gaf altijd in het najaar en daarna in het voorjaar diverse uitvoeringen in theaters zowel in Rotterdam als in Vlaardingen en in De Nobelaer in Etten-Leur. En ook de zogenaamde gratis uitkoopjes in de bejaarden huizen, de stichting de Zonnebloem, theater De Ark in Maassluis en zelfs in het Deltaziekenhuis in Poortugaal voor de artsen en verpleegsters.

De repetitieavonden waren op maandagavond, 1x per week en twee maanden voor de uitvoering 2x per week. Ik heb er veel van opgestoken en het waren gezellige avonden. Na  Acteur Willy Ruys (De Dikke Deur” van Pipo) was onze regisseur  beroeps acteur Jan Kruyk hij was jarenlang onze regisseur en daarna volgde Sjef van Leeuwen ook een beroepsacteur uit Den Haag.

Niet alleen het acteren was leuk maar ook het decorbouwen. Souffleur, inspiciënt en grimeur waren ook functies die nodig waren voor de uitvoering van het toneelspel. Rekwisieten werden her en der bij onze leden soms uit de woonkamer geplukt om tijdelijk dienst te doen op het toneel, een bankstel schemerlampen, een tafeltje en een telefoon b.v.

Decor bouwen:

het Masker3Op Shell Pernis in een oude leegstaande brandweergarage naast de kantine op Installatie Oost heb ik vele uren met mijn vader (Interieur timmerman) doorgebracht om de benodigde decorstukken te bouwen, bekleden met doek en behang en daarna te verven. Wel met brandvertragende doeken en verf aangekocht in Hilversum bij de NTS. De Nederlandse televisie stichting. Veiligheid stond hoog in het vaandel. Het benodigde decor hout kwam voornamelijk van de op het terrein aanwezige aannemers. Voorzitter Dolf Bijkerk had vele connecties die wat sponsorden.  We repeteerden ook een tijdje in de Installatie Oost kantine, of af en toe ook in het kantoor van Installatie Vlaardingen en veelal op het sportpark de vijf sluizen.

Het vervoer van het decor vanuit de opslag brandweer garage was niet altijd even leuk. Soms moest ik uren wachten op de Shell vrachtwagen die eerst die ochtend nog even een vrachtje drums weg moest brengen naar Utrecht. En maar hopen dat die wagen schoon terugkwam zodat onze decorstukken niet vuil werden. Het was een strak geleide organisatie, in de ochtend vervoer naar schouwburg, opbouwen decor, soms nog generale repetitie, snel eten en schminken en dan de uitvoering. Daarna weer  afschminken en weer decor afbreken en afvoeren.

In 1975 speelden we een groot spektakel het kostuumstuk “De Herbergierster ”van schrijver Carlo Goldonie, de toneelschrijver schreef dit stuk in1753. Onze regisseur was Sjef van Leeuwen. Voor de kostuums gingen we een dag naar Den Haag, passen van de kleding bij “Costuummagazijn  fa. A.T. de Wit” dat was een hele happening. Ik heb er toen een amateur film reportage van gemaakt (1975) die nu ook te zien op VoeksTube online  van de  repetities en opbouw van het stuk. Wellicht komt u nog bekende namen tegen van de Shell collega spelers. Met dit spektakelstuk wonnen we zelfs de 1e prijs landelijke amateur toneelprijs  het Landjuweel. Omdat ik daarna verhuisde naar het dorp Strijen ben ik gestopt bij de ROVS als amateur toneelspeler.

het Masker2In mijn periode later als milieu inspecteur kwam  ik warempel  bij de ontruiming van een oude schuilbunker nabij de ex. Bedrijfsschool op Pernis nog oude decorstukken tegen uit een ver verleden. Ook een 20-tal kratten die gebruikt werden voor de transsport van Sinterklaas cadeaus voor de ROVS kinderen stonden daar in de onder water gelopen schuilkelder. Met enige heimwee denk ik nog weleens terug aan die roerige toneeltijd.

Tijdens mijn Shell leven heb ik veel aan de toneelopleiding  gehad. Spreken in het openbaar, effectieve presentaties, teammeetings, uithoudingsvermogen, geluidstechniek en de mise-en-scène. Het was een leuke tijd bij de toneelclub van de R.O.V.S.